Kuka Ilona?

Olen 42-vuotias biologi ja tohtorikoulutettava Jyväskylästä. Lapsuuteni olen asunut maalla, Korpilahdella. Perheeseeni kuuluvat 6-vuotias tytär, vitosluokkalainen poika ja aviomies. Vapaa-ajalla harrastan ulkoilua, lukemista ja tietysti kaikenlaista perheen kanssa puuhastelua. Olen kiinnostunut kestävästä kaupunkisuunnittelusta ja kulttuurista. Luonto on ollut aina mun juttu. Se on harrastus, työ, henkireikä ja politiikan keskiössä.

Tähänastisen työurani olen tehnyt valtion ympäristöhallinnossa maatalouden ympäristöasioiden parissa. Viimeisimmässä työtehtävässäni toimin asiantuntijana kaavoituksen ohjauksessa. Tällä hetkellä teen Jyväskylän yliopistossa Bio- ja ympäristötieteiden laitoksella väitöskirjaa rakennettujen kosteikkojen monimuotoisuusvaikutuksista. Olen myös suorittanut biologian ja maantieteen opettajaopinnot, ja olen perustajajäsenenä ympäristöasiantuntijapalveluja tarjoavassa osuuskuntayrityksessä.

Miksi politiikkaan?

Lähdin mukaan politiikkaan pääasiassa lasten takia. Haluan, että luonnon monimuotoisuus säilyy myös tuleville sukupolville. Haluan, että hyvinvointivaltio pitää edelleen meistä kaikista huolta vauvasta vanhukseen. Haluan, että ilmastonmuutosta torjutaan nyt, kun meillä on siihen vielä mahdollisuus. Jos haluaa vaikuttaa, on uskallettava laittaa itsensä likoon.

Politiikassa olen ollut mukana jo useamman vuoden. Olen päässyt vaikuttamaan ja viemään eteenpäin asioita, joita pidän tärkeinä. Tästä olen kiitollinen. Olen Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunkirakennelautakunnan jäsen sekä Keski-Suomen maakuntavaltuutettu. Toimin myös Vihreiden valtakunnallisen Ympäristö- ja luonnonsuojelutyöryhmän toisena puheenjohtajana. Työryhmän valmistelema Vihreiden luonnonsuojeluohjelma hyväksyttiin keväällä 2018.

Kun mietin kansanedustajaehdokkaaksi lähtemistä, päätökseeni vaikutti vahvasti 1950-luvulla syntynyt äitini, joka murehti ilmastonmuutosta, ja mietti, miksi kukaan ei uskalla tehdä mitään. Minä uskallan, on pakko.

Minkälaista politiikkaa haluan tehdä?

Haluan tehdä avointa, ratkaisukeskeistä ja tutkittuun tietoon perustuvaa politiikkaa. Minulle tärkeitä teemoja ovat luonto ja ympäristö, erityisesti ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisen pysäyttäminen. Vahvuuksiani vaikuttajana on laaja tietämys ympäristöasioista, tunnen hyvin luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyvät hallinnonalat, lait ja asiakysymykset.

Haluan olla mukana rakentamassa yhteiskuntaa, joka kohtelee kaikkia tasa-arvoisesti, jossa pidetään huolta heikoimmista ja vähennetään eriarvoisuutta. Minun yhteiskunnassani panostetaan varhaiskasvatukseen ja koulutukseen sekä ennaltaehkäiseviin palveluihin, pidetään huolta ympäristöstä ja ihmisten hyvinvoinnista.

Minkälaista tulevaisuutta sinä haluat olla rakentamassa?

#näytäluontosi #äänestä